31 Temmuz 2007 Salı

C Vitamini - Askorbik Asit

C vitamini eksikliğinde çok bilinen bir hastalık tablosu olan "Skorbüt" oluşur. C vitamini ince barsaklardan kolaylıkla emilir, organizmada, başta böbrek üstü bezieri olmak üzere birçok doku ve organlarda yoğun olarak bulunur. Böbrek üstü bezi korteksinden sonra, sırasıyla beyin, pankreas, dalak, timus, böbrek, karaciğer ve kalp C vitamininden zengin organlardır, kaslarda ve göz merceğinde de oldukça boldur. Askorbik asit idrarla atılır. C vitamini vücuttaki bütün hücrelerde yaygın olarak bulunan bir vitamindir. Eksikliğinde önde gelen bozukluk destek dokusunun ve hücreler arası harç görevi gören maddenin yapımında görülür. Kılcal damarları döşeyen bazal membran ve damarların iç yüzünü döşeyen endotel hücrelerini birbirine bağlayan harç maddesi kusurlu olur. Kıkırdak, kemik ve dişteki dentin yapımı bozulur. Çünkü, osteoblastlar ve kondroblastların üretip döşediği ve başlıca ara madde ile kollajenden oluşan ve daha sonra üzerine kirecin oturacağı, matriks kusurludur. Bu kusurlu matriks üzerine kireç oturamayınca kemiğin kalsiyumu azalır kemik demineralize olur.

Taze meyve ve taze meyve suları en zengin C vitamini kaynağıdır. Yeşil yapraklı sebzeler de oldukça bol bulunur. Taze sebze, iyice kaynatılmış, oksijenini yitirmiş suya birden atılarak haşlanırsa C vitaminin % 50'si korunmuş olur. Buna karşılık suya konulup birlikte ısıtılarak kaynatılırsa kayıp daha da fazladır. Patetes kızartılırken birden kızgın yağa atılırsa kayıp nisbeten az olur. Karaciğer iyi C vitamini kaynağıdır. C vitamini et de çok değildir.

C vitaminin hafif eksikliğinde skorbüt'ün bilinen belirtileri ortaya çıkmadan aylarca önce halsizlik, kemik ağrıları, enfeksiyonlara eğilim olabilir. Skorbüt belirtileri deride peteşi ve ekimoz tarzında kanarnalar, dış etlerinde şişme ve kanarna, idrarda ve mide barsak kanalında kanamalar (hematemez ve melana) dır. Kemiklerin büyümesi durur. Kemik mineralini yitirir, osteoporoz ortaya çıkar. Kendi kendine kırıklar olabilir. Hipokrom mikrositer bir anemi sıklıkla görülür. Bunun nedeni demir emiliminin azalması ve kanarnaların olmasıdır. Skorbüt acil tedaviyi gerektirir. Çünkü ani ölümler olabilir. Oldukça seyrek görülmektedir. Skorbüt oluştuktan sonra tedavisi için günde 4 defa 250 mg C vitaminin ağızdan verilmesi yeterlidir. Bu arada hastanın diyeti de düzenlenir.

2 yorum:

Modifiye Arabalar dedi ki...

http://vitamincesitleri.blogspot.com
http://vitamin.blogsayfasi.com

Vitamin Hakkında Herşey Bu 2 Sitede

Modifiye Arabalar dedi ki...

Bu Sİte Güzel Site Vitamin Ve Protein Üzerine http://vitamincesitleri.blogspot.com/