31 Temmuz 2007 Salı

Elektrolitler Asit-Baz Dengesi

Elektrolitler vücutta su dengesini korudukları gibi, hücre işlevlerinin oluşmasında, hücre membranının işlemesinde ve biyolojik faaliyetlerde de etkindirler. Biyolojik sıvılarda elektrolitler litrede miliekivalan (mEq/L) olarak ifade edilir.

Hürce dışı sıvının en önemli katyonu sodyum (Na+) dur. Hücre dışı katyon miktarının % 90'ınl sodyum oluşturur. Potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca++), magnezyum (Mg++) ufak miktarlardadır. Hücre dışısıvıda ana anyon ise klor (CI-) dur. Hücre içi sıvıda ana katyon potasyum (K+), ana anyon ise fosfat (HPO4) tır.

Asit - Baz Dengesi: insan yaşamı ancak belirli bir PH ortamında olasıdır. PH bir çözeltinin asitlik derecesini belirtmek için kullanılan bir terimdir. Asit demek çözeltide hidrojen iyonu veren madde demektir. Baz durumunda, ortamdan hidrojen (H+) iyonu alınır. PH 7'den büyükse ortam alkalidir. PH 7'den küçükse ortam asittir. insanda kan PH'ının 7,35 - 7,45 arasında olması gerekir. Bu kesin denge iki organla sağlanır. Birincisi karbondioksit'i (CO2) solunum havası ile dışarı atan akciğerler, ikincisi de idrarı asit ya da alkali olarak dışarı atma yeteneğinde olan böbreklerdir. Bu organların bozukluklarında ağır metabolik bozukluk olan asidoz yada alkaloz tablosu gelişir.

Hiç yorum yok: