31 Temmuz 2007 Salı

Hastanın Beslenmesi

Hastalık nedeni ile bir grup besinlerin kısıtlanmasl, hasta bireyin bu besinlerden sağlayacağı kalori değerini diğer grup besinlerden almasına DİYET denir. Diyet; süt, ayran, meyve suyu, et suyu vb. sulu besinler olabildiği gibi sütlaç, muhallebi, yoğurt, püre şeklinde yumuşak besinler de olabilir. Bazı besin grupları bireyde allerjik reaksiyonlara neden olur. Bu besinler süt, yumurtanın beyazı, buğday, bazı turunçgiller, çikolata, kola gibi içecekler, bakla, bezelye gibi sebzeler, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Bireyde hangi besin grubu allerjik reaksiyona neden oluyorsa diyetten çıkarılması gerekir.

Yemek saatinde hasta odasının temiz ve düzenli olması, hastanın rahat bir pozisynda oturması, hasta yemeğini kendisi yiyebilecek durumda ise kendisinin yemesi gerekir. Yatağa bağımlı, ellerini kuııanamayan hastalara, akıl hastalarına ve görme kaybı olan hastalara beslenmede hemşire yardımcı olur. Bunun için, bir tepsi içinde çatal, kaşık, bıçak, su bardağı, peçete ve hastanın yiyeceği getirilir. Hastanın yemeğinde neler olduğu söylenir. Eııer yıkanarak hastaya rahat bir pozisyon verilir. Hastanın ağzını yakmamak için yemeklerin ısısı kontrol edilir. Hemşire hastanın yanına rahat bir şekilde oturmalı, yemek yedirirken acele etmemelidir. Yemeye hastanın da katılımı sağlanarak güven verilmelidir. Hastaya hangi yiyecekten başlamak istediği soruımalı, yiyebileceği hızda azar azar beslenmelidir. Yemek sırasında, su isteyip istemediği sorulur. Yemek işlemi bitince hastanın eli yüzü silinerek temizlenir. Hastaya rahat bir pozisyon verilir. Hastanın yemesi sırasında yemeğini ne kadar aldığı, yutma güçlüğü olup olmadığı, yemeğe katılımı gözlenerek hemşire notuna kaydedilmelidir.

Hiç yorum yok: