K vitamini yağ da eriyen bir vitamin olduğundan, emilmesi için safra ve pankreas öz suyuna gereksinme vardır. Yağ sindirimi ve emiliminin bozulduğu malabsorpsiyon sendromlarında K vitamini emilmesi bozulur. K vitamini kana şilomikronlarla girer ve karaciğere gelir.
K vitamini karaciğerde bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımını sağlar. Günlük yiyeceklerimizde yeteri kadar vardır. Aynı zamanda kalın barsaklarda bakteriler tarafından yapıldığı için eksikliğinden ileri gelen hastalıklar fazla görülmemektedir. Sindirim sistemi bozuklukları, karaciğer, özellikle safra kesesi rahatsızlıkları K vitaminin kullanılmasını engeller. Fazla miktarda antibiyotik alan bireylerde kalın barsaklardaki bakteriler öldürüldüğünden bu kaynaktan K vitamini elde etmek engellenmiş olur. K vitamininden en zengin yiyecekler yeşil yapraklı sebzelerdir.
31 Temmuz 2007 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder